Ерготіонеїн - речовина, яку людський організм не може синтезувати, отримуючи її тільки з продуктами харчування. Деякі вчені вважають її вітаміном, пов'язуючи з дослідженням цієї сполуки нові прориви в медицині. У чому користь ерготіонеїну та з яких джерел його можна отримати?
Що таке ерготіонеїн?
Ergothioneine (ЕТ) - похідне незамінної альфа-амінокислоти гістидину, яке вперше було виявлено в 1909 році в ріжках жита - грибі, від якого й отримало свою назву ("ріжки" англійською "ergot"). Одразу після відкриття речовина викликала інтерес у вчених, які почали шукати її в інших грибах, рослинній сировині та вивчати роль ЕТ у здоров'ї людини.
Виявилося, що L-ерготіонеїн міститься в людському організмі, зокрема, його знайшли в таких органах, тканинах і рідинах:
- нирки;
- сперма;
- печінка;
- кров (в еритроцитах);
- кістковий мозок;
- кришталик ока.
Організм людини, як і інших ссавців, нездатний самостійно виробляти ЕТ, тому важливо отримувати його з їжею, зокрема, з грибами, які, як і екстракт лисички, багаті й іншими корисними речовинами.
Що робить ерготіонеїн?
З моменту відкриття ерготіонеїн привернув увагу дослідників, оскільки, імовірно, витрачається внаслідок реакції організму на різні види стресу, а також під час впливу токсичних речовин. Завдяки наявності сульфгідрильної групи речовина потенційно має такі ефекти:
- антиоксидантний;
- детоксикаційний;
- протизапальний;
- цитопротекторний.
ЕТ виконує кілька функцій, наприклад, накопичується в тканинах і клітинах, які особливо схильні до окислювального стресу. Те, наскільки активно організм накопичує цю сполуку, змусило вчених розглядати її як своєрідний вітамін стресу, яким ЕТ поки що офіційно не визнано, але дослідження в цьому напрямку тривають.
При цьому на клітинному рівні він служить ще й специфічним УФ-фільтром, поглинаючи ультрафіолет і таким чином захищаючи ДНК. Крім того, він стимулює активність мієлопероксидази, допомагаючи усунути наслідки впливу УФ на клітину. З цієї причини ЕТ використовується в косметології як важливий фактор захисту для шкіри.
У яких грибах міститься ерготіонеїн?
Ерготіонеїн не може синтезуватися організмом людини, тому для поповнення його запасу необхідно стежити за збалансованістю дієти. Під час формування відповідного раціону рекомендується придивитися до грибів, у яких особливо високий вміст цієї речовини:
- лисичка;
- шиїтаке;
- Їжовик гребінчастий;
- Глива королівська;
- білий гриб.
Чому ерготіонеїн важливий для здоров'я?
Ерготіонеїн на клітинному рівні присутній у мітохондріях, виконуючи окиснювально-цитопротекторну роль, пом'якшуючи шкідливий вплив вільних і гідроксильних радикалів, захищаючи клітину також і від впливу ультрафіолету. Крім того, низка досліджень демонструє позитивну лікувальну роль ЕТ при запальних процесах. Наприклад, у роботі Tokuhiro S. зі співавторами (2003 рік) показано його позитивну роль при ревматоїдному артриті. Існують роботи, в яких наголошується на важливості цієї речовини для захисту нейронів від окислювального стресу. Також вона потенційно може покращувати серцево-судинну функцію і слугувати сповільнювачем старіння. При цьому у людей у літньому віці вміст ерготіонеїну значно знижується, що вимагає його збільшеного споживання з їжею. Та й загалом, раціон має містити багаті на ЕТ продукти, оскільки організмом він не виробляється.
Харчові джерела ерготіонеїну
У значних кількостях міститься ерготіонеїн у продуктах харчування:
- гриби;
- бразильський горіх;
- плоди гінкго;
- часник;
- нирки, печінка;
- зелена квасоля;
- вівсяні висівки.
Висновок
Ерготіонеїн - важливий компонент, який дає змогу клітинам захиститися від окислювального стресу. Водночас він не виробляється людським організмом і має надходити ззовні з їжею. Найвищі рівні ЕТ містяться в грибах, що слід враховувати під час формування раціону, а для більш збалансованого харчування на додачу до багатого на ЕТ шиїтаке можна замовити їжовик гребінчастий або гриб довголіття рейші, що розширить арсенал добавок для щоденної підтримки організму.