Шиїтаке (Shiitake)
Шиїтаке (Shiitake) - один з найпопулярніших їстівних грибів (другий за обсягами вирощування після печериць), що володіє також і лікарськими можливостями. Він належить до роду Lentinula сімейства Marasmiaceae. Найпоширенішою є японська назва "шиїтаке", що означає "кастанопсисовий гриб", тобто такий, що росте на колодах дерева "шиї" або Castanopsis cuspidataa. У Китаї його називають сян гу (ароматний гриб). Зустрічаються назви "дубовий гриб", "чорний лісовий гриб", "зимовий гриб", "квітковий гриб", "імператорський гриб шиїтаке" тощо.
У природних умовах японський гриб шиїтаке росте в лісистих регіонах Південно-Східної Азії з теплим, вологим кліматом. Грибниця розвивається на колодах шиї, дуба, граба, бука та інших листяних порід. Вирощування гриба в кулінарних цілях ведеться щонайменше з 1209 року. Зараз шиїтаке займає близько 25% на ринку промислово вирощуваних їстівних грибів.
Корисний склад шиїтаке
Китайський гриб шиїтаке є одним з найпоширеніших лікарських засобів у традиційній медицині Китаю, Японії та Кореї. Офіційна наука також вивчає можливості використання цієї сировини через велику кількість біологічно активних компонентів, які містять плодові тіла та міцелій шиїтаке. До них належать:
- лентинан (Lentinan) - бета-глюкан, який виділено саме з шиїтаке, досліджено у великій кількості медичних досліджень, як імуномодулювальний компонент і протираковий засіб, що пригнічує ріст пухлинних клітин (особливо в пацієнтів із пухлинами органів шлунково-кишкового тракту). Також можна лентинан купити для профілактики вірусних і бактеріологічних захворювань, оскільки в дослідженнях цей компонент демонструє відповідні ефекти;
- інші бета-глюкани - полісахариди з потенційно активною імуностимулюючою, імуномодулюючою дією на організм, антиоксидантними властивостями, користю для шлунково-кишкового тракту;
- еритаденін - пурин, який міститься тільки в шиєтакі і має активність щодо зниження рівня холестерину;
- LEM-фракція, виділена з міцелію, що містить комплекс білків, бета-глюканів і вітамінів (включно з ергостеролом), має ефекти, близькі до ефектів лентинану;
- харчові волокна - допомагають підтримувати нормальну мікрофлору кишківника, сприяють зниженню рівня холестерину і запобігають склерозу судин.
Гриб lentinula edodes є важливим джерелом поживних речовин, бо містить комплекс корисних вуглеводів, білків, вітамінів і мікроелементів. У 100 грамах свіжого гриба міститься до 26% добової дози вітаміну В5, 26% СД вітаміну В3, 22% СД вітаміну В6, значущі кількості рибофлавіну, ергостеролу, фосфору, цинку, марганцю, магнію і калію.
Купити екстракт грибів шиітаке в Papa Nature
Наш інтернет-магазин пропонує купити гриби шиїтаке в Україні з доставкою в Києві, Дніпрі, Харкові, Львові та інших містах країни. У нашому каталозі представлені:
- Порошок шиїтаке приготовано з висушеного плодового тіла гриба (не містить міцелій грибів шиїтаке), і за повсякденного вживання він є добрим джерелом бета-глюканів, вітамінів, протеїнів, харчових волокон.
- Сухий екстракт плодового тіла вирізняється підвищеною концентрацією корисних речовин (близько 50% полісахаридів - на порядок вищий, ніж у порошку) і вищою користю для організму.
-
Які самі популярні продукти у Шиїтаке (Shiitake)
-
Скільки коштують гриби шиїтаке?
-
Які відгуки про шиїтаке?
-
Як приймати екстракт шиїтаке?
-
Для кого підходить шиїтаке?
-
Чи можна комбінувати шиїтаке з іншими грибами?