Лисичка
Опис гриба лисичка (Cantharellus Cibarius)
Лисичка справжня - їстівний гриб сімейства Cantharellus з плодовими тілами, що мають яскраво-помаранчевий хвилястий капелюшок, який переходить у ніжку. Добре впізнаваний вид має висоту плодового тіла до 10 см і діаметр до 10 см, володіючи слабким "абрикосовим" ароматом. Лисичка справжня росте в змішаних і хвойних лісах під дубами, буками, соснами та іншими деревами, утворюючи з ними мікоризу (симбіоз грибниці та кореневої системи дерева).
Вид, широко поширений у Європі, має мікологічну назву C. cibarius sensu stricto, зростаючи від Середземномор'я до Скандинавії. У C. cibarius є близькоспоріднені види C. anzutake в Азії та C. cibarius var. roseocanus, C.californicus і ще кілька видів у Північній Америці. Усі ці види вдалося таксономічно розділити завдяки аналізу структури ДНК.
Лисичка звичайна широко вживається в їжу в смаженому і вареному вигляді, а також заготовлюється маринуванням, заморожуванням, щадним сушінням (без використання духовки, в якій гриб набуває гіркоти). Застосовують лікарський гриб і в народній медицині, а також розглядають у доказовій науці як перспективну сировину для вилучення компонентів для лікування і підтримки організму.
Користь і шкода гриба лисичка звичайна
Загальна користь гриба лисичка пояснюється його хімічним складом:
- білки - 16-26%;
- жири - 1,9-2,6%;
- харчові волокна - до 65% (включно з до 27% бета-глюканів);
- цукри - до 9%;
- магній (до 120 мг/100 г), залізо (до 50 мг/100 г), калій (до 5900 мг/100 г), кальцій (до 57 мг/100 г), мідь (5,5 мг/100 г), фосфор (до 657 мг/100 г);
- вітаміни: В1, В2, В3, В9, D2
- незамінні амінокислоти.
У лисичках міститься підвищена кількість моносахариду манози (8,5 г/100 г). Її різновид D-маноза практично не метаболізується в організмі і виділяється із сечею, що в поєднанні з антибактеріальними властивостями цієї сполуки сприяє запобіганню рецидивуючим інфекціям сечовивідних шляхів.
Ергостерол - ще один активний компонент лисичок, який сприяє очищенню печінки і розглядається як активна добавка в разі гепатиту, гемангіом, жирової хвороби печінки; також відзначається його користь для нирок.
Завдяки комплексу вітамінів, мінералів, білків і полісахаридів лисичка звичайна є хорошою підтримуючою добавкою в щоденному раціоні. Відзначається її ефект щодо підвищення опірності організму в разі інфекційних захворювань, користь для шкіри, нормалізація роботи шлунково-кишкового тракту, зменшення запалень очей, зміцнення волосся і кісток тощо. У разі вживання в нормальних дозах не має побічних ефектів, але не рекомендується до застосування в період вагітності, лактації та у дітей до 3 років.
Купити порошок гриба лисички в Україні в PapaNature
У нашому інтернет-магазині ви можете купити гриб лисички в порошку в Україні з доставкою покупки в Києві, Дніпрі, Одесі, Харкові та будь-якому іншому місті країни. Наша продукція вироблена з натуральної сировини, зібраної в екологічно чистих лісах і висушеної за щадною технологією зі збереженням максимально можливого вмісту корисних речовин. Водночас демократична ціна лисички звичайної дає змогу включити її в раціон щоденної підтримки організму як ефективну БАД. Порошок рекомендується вживати в їжу, соуси, напої, приймаючи по 1 чайній ложці від 1 до 3 разів на день.
-
Які самі популярні продукти у Лисичка
-
Які хвороби лікують гриби лисички?
-
Як правильно приймати гриби лисички?
-
Яка користь лисичок для шкіри?
-
Чим відрізняється лисичка справжня від лисички несправжньої?
-
Відгуки про сушені лисички?