У нашому інтернет-магазині ви можете купити маку перуанську - біологічно активну добавку, яка використовується в традиційній медицині Південної Америки й активно вивчається офіційною наукою. Мака перуанська що це таке, для чого вона потрібна і яку користь дає цей суперфуд?
Мака перуанська - що це?
Перуанська мака (Lepidium meyenii) - рослина родини Brassicaceae, яка також відома під назвами перуанський женьшень, клопшина Маєна. Також існує споріднений вид L. peruvianum, який відрізняється за таксономією і не культивується в промислових масштабах. За виглядом і описом мака перуанська нагадує ріпу, пастернак або редис.
Вид Lepidium meyenii maca росте в Перу - високо в горах на висоті понад 3800 метрів, будучи однією з найбільш морозостійких культурних рослин, тому що здатна переносити температури від -10 °С. Він культивується через гіпокотилі - коренеплоди масою від 1 до 5 кг, що мають як харчове, так і лікарське значення. Жителі Перу, Болівії та Бразилії обсмажують маку, готують з неї пюре з молоком, використовують як компонент супів, джемів та інших страв. Також її подрібнюють для приготування хліба або солодкої випічки.
Основну частку промислово вирощеної маки піддають сушінню, оскільки в такому вигляді вона може зберігатися кілька років. Найбільш ранні археологічні свідчення використання маки датуються приблизно 1700 роком до нашої ери. У традиційній медицині відомі лікувальні властивості маки перуанської як засобу для чоловічого та жіночого здоров'я, а також для підвищення когнітивних здібностей у дітей.
Склад маки
У складі порошку маки перуанської представлені такі основні компоненти:
- вуглеводи - до 75% (в основному, полісахариди);
- білки - до 14%;
- харчові волокна - 8,5%;
- жири - 2,2%.
Висушена сировина з гіпокотилів маки багата на незамінні амінокислоти (лейцин, аргінін, фенілаланін, лізин, глутамінову кислоту тощо), вільні жирні кислоти (лінолеву, олеїнову та пальмітинову), а також мінерали. У ньому міститься залізо (16,6 мг з розрахунку на 100 г сухого порошку), кальцій (150 мг), мідь (5,9 мг), цинк (3,8 мг) і калій (2050 мг). Завдяки комплексу цих речовин маку можна розглядати як БАД, що забезпечує щоденну підтримку організму.
Крім основних поживних речовин, до складу маки перуанської входять некрохмальні полісахариди, поліфеноли, маламеди, глюкозинолати, а макарідин, макаміди, макаїн і "алкалоїди маки" виявлені лише в цій рослині.
Корисні властивості маки
Під час наукових досліджень вторинні метаболіти маки (окремо або в комбінації в складі натуральної сировини) продемонстрували низку біологічних ефектів, зокрема:
- підвищення репродуктивної функції;
- нейропротекторну дію;
- антиоксидантний ефект;
- зниження втоми;
- протираковий захист;
- гепатопротекторну дію;
- антиостеопороз;
- купірування порушень пам'яті;
- імуномодуляцію;
- зниження артеріального тиску;
- захист шкіри під час перебування на сонці.
Корисні властивості маки перуанської вивчає сучасна наука, особливо щодо користі для здоров'я чоловічого і жіночого організму, зокрема, підвищення фертильності та репродуктивного здоров'я.
Для жінок
Корінь маку для жінок потенційно забезпечує такі ефекти, підтверджені на мишачих моделях, інших тваринах і на людях:
- збільшення ступеня виживання ембріонів;
- зменшення сексуальної дисфункції в постменопаузі;
- зниження почуття тривоги і депресії за рахунок наявності флавоноїдів;
- мака перуанська для жінок дає змогу зменшити симптоми (пітливість, припливи) в період перименопаузи і менопаузи завдяки регулюванню рівня естрогену.
Для чоловіків
У численних наукових дослідженнях показано, що перуанська мака для чоловіків дає такі потенційні переваги:
- посилення сексуальної функції і потягу (імовірно, завдяки дії макаенів і макамідів);
- зниження еректильної дисфункції;
- збільшення кількості сперматозоїдів і якості сперми;
- запобігання гіперплазії передміхурової залози внаслідок дії бензилглюкозинолатів і поліфенолів.
Як приймати маку перуанську
Як правильно приймати перуанську маку в порошку:
- як приймати маку перуанську як харчову добавку до їжі: 0,5 або 1 чайна ложка порошку разом з їжею 1-3 рази на день;
- як пити перуанську маку як компонент напоїв: 1 чайна ложка на 150 мл окропу, вживати в охолодженому вигляді.
Синергетична дія Маки перуанської з Ашвагандою
Маку й ашваганду рекомендують приймати в комплексі через взаємне посилення ефектів цих натуральних БАД.
Переваги Ашваганди:
- Зниження рівня стресу: Ашваганда ефективно знижує стрес і занепокоєння, сприяючи відпочинку організму і розслабленню;
- Поліпшення сну: через заспокійливі властивості Ашваганда може поліпшити якість сну;
- Підтримка лібідо: цей адаптоген також відомий своєю здатністю підвищувати сексуальний потяг;
- Гормональний баланс: Ашваганда допомагає регулювати гормональний баланс у чоловіків і жінок.
Користь маки перуанської:
- Підвищення рівня енергії: мака відома своєю здатністю природним чином збільшувати витривалість організму та його енергію;
- Поліпшення фертильності: маку часто використовують для збільшення фертильності та поліпшення репродуктивного здоров'я;
- Збільшення лібідо: вона також відома своєю здатністю збільшувати лібідо у чоловіків і жінок.
- Підтримка тестостерону: добавка може допомогти підтримувати здоровий рівень тестостерону, особливо у чоловіків.
Синергія ашваганди і маки:
При спільному прийомі цих двох адаптогенів створюється унікальна комбінація переваг. Разом вони не тільки збільшують рівень енергії та витривалість організму, а й сприяють його відновленню після фізичного та психічного стресу. Їхня комбінація допомагає підтримувати емоційний баланс, забезпечуючи спокій і покращуючи якість сну, підвищуючи сексуальне бажання і гармонізуючи гормональний фон. Таким чином, комбінація "мака і ашваганда" може стати чудовим вибором для тих, хто шукає природні засоби, щоб підтримати свій організм.
Протипоказання маки
Перуанська мака протипоказання:
- вагітність;
- період лактації;
- індивідуальна непереносимість.
Фармакокінетичні дані про шкоду перуанської маки відсутні.