ПН - СБ 10:00 до 19:00
ПН - СБ 10:00 до 19:00

30.07.2022
11641
Автор: PapaNature

Їжовик гребінчастий ТОП властивостей

Їжовик гребінчастий (Lion's Mane, Hericium erinaceus) — це красивий, схожий на корал або кудлатий гриб, який є не лише захоплюючим лікарським видом, але й смачним їстівним. 

Ряд різних бета-глюканів та інших полімерів клітинних стінок мають заспокійливу та сприятливу дію на гастрит і виразку, а також можуть забезпечувати захисні переваги для здоров’я печінки.

Нещодавні дослідження показали, що Їжовик гребінчастий, має нейропротекторні властивості. Покращення тривоги, когнітивних функцій і депресії було показано в деяких невеликих клінічних випробуваннях і дослідженнях in vivo. Нейрорегенеративні ефекти продемонстровані дослідженнями на тваринах і клітинних лініях людини.

Екстракт гриба лев'ячої гриви часто використовують як натуральний засіб для підтримки здоров'я мозку і поліпшення пам'яті.

Їжовик гребінчастий склад

100 г Їжовика гребінчастого містить близько 35 калорій і 7 г вуглеводів, а також пристойну кількість калію та заліза. Їжовик гребінчастий також багатий білком, в середньому 22 г білка на 100 г сухих грибів. Це також неймовірне не тваринне джерело незамінних амінокислот. Гриби ямабушикате містять безліч антиоксидантів, бета-глюканів та інших унікальних полісахаридів, які допомагають зміцнити і підтримати імунну систему. Цей дивовижний гриб також багатий амінокислотами, поліпептидами та жирними кислотами. Поряд із цими сполуками цей гриб містить такі мінерали, як цинк, залізо, кальцій, фосфор, магній і калій. Деякі вітаміни, включаючи B9, B1 і E, також присутні в Їжовику гребінчастому.

Їжовик гребінчастий для відновлення нейроних зв’язків

Нервова система складається з головного, спинного мозку та нервів, які проходять по всьому тілу. Вони працюють разом, щоб надсилати та передавати сигнали, які контролюють майже всі функції організму.

Здатність мозку рости та формувати нові нейронні зв’язки знижується при певних захворюваннях, стресах, через травми, а також із віком, що пояснює погіршення мозкових функції в літніх людей.

❗ Дослідження показали що сполуки у складі Їжовика гребінчастого здатні сприяти росту нейронів і захищати мозок, поліпшуючи пам’ять і когнітивні функції.

Гриб «левова грива» або lions mane може посилювати нейрогенез у гіпокампі – частині мозку, що відповідає за навчання та пам’ять. Нейрогенез – це спосіб мозку формувати нові зв’язки, такі як думки, ідеї та спогади. Грибний порошок Їжовика покращує цей процес нейрогенезу.

Дослідники виявили, що геріценони та еринацини з плодового тіла та міцелію Їжовика легко долають гематоенцефалічний бар’єр, щоб стимулювати NGF (фактор росту нервів).

Гриб «Левова грива» також має потужну антиоксидантну дію та протизапальні властивості. Антиоксиданти нейтралізують вільні радикали, не даючи їм спричинити запалення або пошкодження клітин. Антиоксиданти допомагають виробляти більше BDNF, а «левова грива» стимулює BDNF (нейротропний фактор мозку) і NGF.

❗ Дослідження показують, що біоактивні речовини, які містяться в грибі лев'ячій гриві, стимулюють нейрогенез і синаптогенез, що може уповільнити розвиток нейродегенеративних захворювань.

Їжовик гребінчастий при депресії та тривозі

Хоча існує багато причин тривоги та депресії, хронічне запалення може бути основним фактором, що сприяє цьому.

Дослідження показали, що сполуки у складі Їжовика гребінчастого мають протизапальну дію, що може зменшити симптоми тривоги та депресії.

❗ Виявлено також, що Їжовик гребінчастий може допомогти регенерувати клітини мозку та покращити функціонування гіпокампу – ділянки, що відповідає за обробку спогадів та емоційних реакцій. Цим пояснюється зниження тривожної та депресивної поведінки.

Дослідження за участю жінок у період менопаузи показало, що вживання добавки з Їжовика гребінчастого щодня протягом місяця допомогло зменшити відчуття роздратування та тривоги.

Їжовик гребінчастий при деменції та хворобі Альцгеймера

Також досліди показали, що корисні речовини Hericium erinaceus можуть захищати від хвороби Альцгеймера, дегенеративного захворювання мозку, що спричиняє прогресуючу втрату пам’яті.

Дослідження за участю людей похилого віку з легкими когнітивними порушеннями показало, що споживання 3 г порошку цього гриба щодня протягом 4 місяців значно покращувало психічні функції мозку. Ці переваги зникали після припинення прийому добавок.

Їжовик гребінчастий при гастриті та виразках

Виразки можуть утворюватися в будь-якій частині травного тракту, включаючи шлунок, тонкий і товстий кишечник.

Виразка шлунка часто спричинена двома основними факторами: надмірним ростом бактерії H. pylori та пошкодженням слизової оболонки шлунка.

Кілька лабораторних дослідів виявили, що Їжовик гребінчастий може запобігти розвитку виразки шлунка, пригнічуючи ріст H. pylori та захищаючи слизову оболонку від пошкодження.

Окреме дослідження показало - екстракт гриба дідова борода був ефективнішим у запобіганні виразки шлунка, спричиненої алкоголем, ніж традиційні препарати, що знижують кислотність, і не мав жодних побічних ефектів.

Екстракт Їжовика гребінчастого також зменшує запалення та запобігає пошкодженню тканин кишечника. Він допомагає в лікуванні запальних захворювань кишечника, таких як виразковий коліт і хвороба Крона.

Дослідження за участю людей з виразковим колітом показало, що прийом грибної добавки-екстракту Їжовика гребінчастого, значно зменшує симптоми та покращує якість життя через три тижні.

Їжовик гребінчстий та метицилінрезистентний золотистий стафілокок (Methicillin-resistant Staphylococcus aureus - MRSA)

Екстракти як плодових тіл, так і міцелію виявляють активність проти MRSA, а еринацини ідентифіковані як активні сполуки. У клінічних випробуваннях у Японії повідомлялося, що MRSA був очищений у ряду пацієнтів, в раціон яких додавали H. erinaceus.

Отже, дослідження показали, що гриб Їжовик гребінчастий може:

захистити від деменції,

зменшити тривогу та депресію,

відновити пошкодження нервів,

зменшити запалення,

покращити слизову оболонку шлунка та кишечника,

пригнічувати ріст H. pylori.

 

Їжовик гребінчастий дозування

Клінічні випробування підтверджують використання сушених плодових тіл у дозі 3-5 г/день для збільшення вироблення NGF, тоді як дослідження на тваринах з використання H. erinaceus при виразці шлунка дали найкращі результати при щоденному прийомі 500 мг/кг. що відповідає дозування, передбаченому в китайській фармакопеї, 25-50 г/день. Цілком ймовірно, що аналогічні дози будуть потрібні у випадку MRSA (метицилінрезистентний золотистий стафілокок).

Висока NGF in vitro стимулююча активність ферментованого міцелію також вказує на ефективність використання продуктів міцеліальної біомаси у дозах 3-5г на день.

Особливості першого прийому

Їжовик гребінчастий - це не тільки делікатесний гриб, але й кулінарний хіт, який набуває все більшої популярності. Однак, якщо ви ще не мали досвіду з цим грибом, рекомендується починати з невеликої дози.

Для тих, хто має небагато досвіду вживання Їжовика гребінчастого, рекомендується почати з 0,5-1 грама порошку на день, що відповідає приблизно половині або чверті чайної ложки. Дозу потрібно поступово збільшувати до 2-6 грамів на день. Якщо у вас виникають побічні реакції, такі як шлункові розлади або алергічні реакції, або відчуваєте дискомфорт, рекомендується знизити дозу або припинити вживання.

На початкових етапах можна приймати порошок разом із їжею для поліпшення переносимості. Також, перед початком вживання будь-яких нових продуктів, завжди краще звернутися до лікаря для консультації та підготовки плану прийому.

Отже, якщо ви хочете насолодитися смаком і користі Їжовика гребінчастого, пам'ятайте про ці прості поради щодо прийому.

Їжовик гребінчастий протипоказання

Їжовик гребінчастий являє собою одночасно лікарський та їстівний гриб але можлива індивідуальна чутливість.

Обережність – астма та інші алергічні стани.

 

Застереження

Ця стаття не є рекомендацією з лікування, а наведена суто в інформативних цілях. Якщо у вас є хвороби зверніться за роз'ясненнями до вашого лікаря або відповідного фахівця в галузі охорони здоров'я.